Förbered inför flytten

Dags att flytta? Om du väljer att flytta utan professionell hjälp så har du ett ganska stort projekt framför dig. En flytt är ingenting man gör under en enda dag - vilket många tror. Själva flyttdagen utgör kulmen av några veckors planering och förberedelse där exempelvis följande saker ska vara ombesörjda: 

  • Flyttbil. Bor du i Stockholm så har du ingen given väg till att få tag på en flyttbil. Det sker många dagliga flyttar och det skapar en konkurrens om släp och större fordon. Vårt råd är att du är ute i god tid och bokar din flyttbil. Ett annat råd är att du ringer och stämmer av att du verkligen har bilen i fråga under själva flyttdagen. Tyvärr sker missförstånd i den frågan. Ha gärna en plan B för detta. Kom även ihåg att se över ditt körkort kontra fordon och säkerställ att du verkligen får köra den bil/det släp du ska hyra. 
  • Flyttkartonger. Ett vanligt fel som sker vid privata flyttar är att man underskattar vikten av rätt flyttkartonger. Det bör vara kartonger som klarar en lite tyngre vikt, det bör vara kartonger av samma storlek - och det bör vara betydligt fler kartonger än vad man tänker sig. Ska du flytta från en bostad på 50 kvm så kan du räkna med att det kommer att krävas ungefär 50 kartonger. Ett tips: använd Blocket eller Marketplace både för att köpa och sälja flyttkartonger. Du kan även exempelvis hyra flyttkartonger från oss som flyttfirma i Sollentuna - och givetvis många andra. 
  • Administrativa saker. I god tid innan flytten ska du se till att se över exempelvis abonnemang, försäkringar och olika medlemskap som ska avslutas eller flyttas. Viktigt gällande din hemförsäkring är att den är giltig även under själva flyttdagen. Tyvärr kan man se att många hamnar mellan stolarna i den här frågan. Någonting går sönder vid flytten - men man har ingen försäkring som täcker skadorna. Gör även en flyttanmälan och adressändring i god tid. 
  • Packa alla dina saker. En vecka innan flytten så bör du sätta igång med att packa. Se till att använda rätt emballage och exempelvis bubbelplast för mer ömtåliga saker. Du kommer även tjäna på att märka alla kartonger och skriva till vilket rum innehållet ska. Det effektiviserar hela inflytten i den nya bostaden. Ett tips i detta är att rensa ur. Var lite osentimental och ärlig mot dig själv. Saker som inte har använts på flera år kommer förmodligen inte att bli använda i framtiden heller, eller hur? Lägg ut på Blocket så kan du tjäna lite pengar på köpet också. 
  • Planera flytten. Då det väl är dags att flytta och dina vänner anlänt så är det dags att börja bära. Ni kommer att tjäna på att arbeta mer tillsammans och ni kommer att tjäna på att utse en packmästare vars uppgift ligger i att stuva in bohag och möbler i flyttbilen. Det gör att ni A) får plats med fler saker och B) att ni slipper risken för stölder. Tyvärr så händer det senare titt som tätt. Tillfället gör tjuven och att bara ställa sakerna på gatan kan vara lika med att leka med elden. Ett tips i detta är att bära på rätt sätt. Prio är att ni inte ska göra er illa. Lyft med benen, vila mellan varven och vid tunga lyft så se till att ni jobbar ihop som en grupp. Flytten är inte en plats för att visa hur stark man är. 
  • Flyttstädningen. Glöm aldrig bort att du ska genomföra en flyttstädning i den gamla bostaden. Om du planerar att ta hjälp och vill anlita en städfirma? Då bör du ringa en sådan tidigt och ungefär samtidigt som du bokar flyttbilen. Ska du städa själv så se till att du lämnar kvar dammsugare, trasor, hinkar, fönsterputs och allt annat som behövs för att städa ur bostaden på riktigt. Jobbigt? Definitivt, men absolut nödvändigt. 
Vi är flexibla och hjälper dig med hela flytten eller delar av den!
7 Jul 2023